НПМ "Шипка-Бузлуджа": На 3 март най-българският паметник ще посрещне хиляди български патриоти
НПМ "Шипка-Бузлуджа": На 3 март най-българският паметник ще посрещне хиляди български патриоти / БГНЕС, архив
Паметникът на свободата на връх Шипка, който е част от НПМ „Шипка –Бузлуджа“ бе отличен от Българския туристически съюз с приза за „Най-добър обект за 2018 година“ от 100-те национални туристически обекта, включени в инициативата „Опознай България-100 национални туристически обекта“. За изминаващата година Паметникът на свободата е посетен от над 100 хиляди души, като точната цифра ще се оповести в началото на следващата година. 

Призът-купа и грамота, бяха връчени на официална церемония в зала „Средец“ в София на директора на Националния парк –музей, докторът по история Чавдар Ангелов. „Изпращаме една силна година, предстои ни още по-динамична и наситена със събития нова“, посочи той. Усилията на работещите там, полагани през годината са възнаградени за предстоящите коледни празници с премии от по 450 лева.

През тази година колективът на НПМ получи още едно голямо признание-Почетната награда на Съвета на европейската научна и културна общност- "Златна значка за култура"

Класацията е дело на БТС, а инициативата „Опознай България- 100 нацинални туристически обекта“ съществува от 1966 година. С известни прекъсвания тя е възстановена отново през 2003 година, по инициатива на тогавашния министър на спорта Васил Иванов- Лучано. В началото на тази година визионерът Соломон Паси и министърът на туризма Николина Ангелкова предложиха инициативата за 100-те туристически обекта от национална, да стане общоевропейска. 

Кампанията издава специални книжки, които всеки желаещ може да си закупи и да събира печати при посещение на всеки един от тях. В момента над 80 хиляди души притежават такива книжки. Освен българи, сред тях има граждани на Дания, Германия, Сърбия, САЩ, Украйна, Франция. Почти 9 хиляди души от притежателите на такива книжки са носители на златни значки, което означава, че са събрали печати от всичките 100 национални туристически обекта в България