Започват музикалните празници „Петко Стайнов“
Започват музикалните празници „Петко Стайнов“ / Dariknews.bg, архив
фестивал
102262
фестивал
  • фестивал
С изложба посветена на 120-та годишнина от рождението на композитора Панчо Владигеров ще бъде поставено началото на Музикални празници „Петко Стайнов“. Изложбата ще бъде открита днес от 17.30 часа в залата на Информационния център на ул. „Искра“ 4. „Експозицията е за Панчо Владигеров и културното му влияние в музиката на 20 век. Изложбата ще бъде съпътствана и от камерен концерт”, информира в аванас Младен Станев, директор на Националния хоров фестивал.
 
Той се открива на 30 ноември в 11 часа в Исторически музей „Искра” и в него за първи път ще участват хорови съства от Североизточна България-Балчик, Русе, Силистра.
 
Тази година форумът е посветен на 80-годишнината от рождението на Петя Павлович-основател на първата хорова школа в България. В този концерт ще участва хор „Васил Арнаудов” от София, който се дирижира от дъщерята на Павлович-проф. Теодора Павлович. Ще участват хор „Света Параскева” и домакинстващият хор „Петко Стайнов” от Казанлък, създаден също от Петя Павлович. И трите състава ще изпълнят тематична програма, свързана с творчеството й. Връчването на наградите е след втория концерт в събота вечерта, веднага след голям концерт, който ще започне с два гостуващи състава от Гърция.
 
„Различното в цялата фестивална програма тази година е общо изпълнение от всички състави на песен на Петко Стайнов”, допълни Младен Станев. По традиция ще бъдат поднесени цветя пред паметника на акад. Петко Стайнов.
 
Фестивалът се реализира благодарение на общите усилия на Община Казанлък и Фондация „Петко Стайнов“.  
 
Още за фестивалната програма чуйте в прикачения звуков файл.