къща
къща / бнр
127 години от рождението на архитект Христо Димов се навършват на 22 ноември. Вече шест години Сдружение за съвременно изкуство и култура „Различният поглед” преобразява и стопанисва родния му дом на ул. „Сава Силов” 37, превръщайки го в неформално пространство за изкуство, креативна среда и обмен на идеи.

Годишнината ще бъде отбелязана с пътуващата изложба „ Български архитектурен модернизъм”, която се открива в 17 часа и ще остане в Къщата на Архитекта до 10 декември. „Отбелязвайки рождението на едно от големите имена в старозагорската архитектура от първата половина на ХХ век, провокираме старозагорската общественост да опознава, цени и съхранява малкото оцелели в града архитектурни паметници на културата”, споделят от „Различният поглед”.
 
Изложбата ще бъде представена от авторите й - събирачи на история, позитивни млади хора, пазители на отминалите времена. 30-те табла представят различни жилищни обществени и индустриални сгради от Модернизма, образци от 20-те до 40-те години на миналия век и са резултат от няколкогодишни изследвания в цялата страна на екипа на едноименната фб страница „Български архитектурен модернизъм”, както и на безценното сътрудничество на архитектите д-р арх. Любинка Стоилова, арх. Любомир Пейчев, арх. Георги Събев, изкуствоведа доц д-р Ружа Маринска, историци и други любители на архитектурата.
 
Ще бъдат изложени писма и архиви, открити в Къщата на арх.Димов, мултимедийна биографична презентация за арх. Христо Димов, изготвена от Държавен архив.