Откриха официално Античния форум
Откриха официално Античния форум / Dariknews.bg

С пищна едночасова програма „Магия под звездите" тази вечер бе официално открит възстановеният Античен форум. На събитието присъстваха кметът на Стара Загора Живко Тодоров, заместник кметовете Иванка Сотирова и Янчо Калоянов, председателят на Общинския съвет Емил Христов, много граждани и гости на Стара Загора.

В спектакъла, постановка на проф. Боньо Лунгов и режисьора Константин Каракостов, участваха Държавен куклен театър, Държавна опера-Стара Загора, общински фолклорен ансамбъл „Загоре", ансамбъл „Нашенци", детски фолклорен състав „Траянци", общински духов оркестър и студенти от класа на проф. Боньо Лунгов от НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов".

„Това е само първото мероприятие, с което община ще зарадва своите граждани. От тук нататък на Античния форум ще има много прояви. Намерението ни е тук да има безплатно кино на открито, на което ще могат да бъдат наблюдавани много български и руски филми.

През летните месеци ще наситим програмата на община Стара Загора за това място и чрез него да създадем една по-добра обстановка в центъра на града", заяви при откриването кметът на Стара Загора Живко Тодоров.

Античният форум в Стара Загора бе реставриран по проект „Превръщане на културно-исторически паметници от Античния период на Стара Загора в туристическа атракция". Дейностите обхванаха консервация и експониране на Западната порта и допълнителната външна крепостна стена, Форумния комплекс с аудиториум, площад и терми, главната антична улица Decumanus maximus, мозайка от антична сграда на ул. „Ген. Столетов" 113, антични подови мозайки и лапидарни паметници, античен басейн, портик с колонада и римска подова мозайка в източния двор на Регионалния исторически музей.