Откриха обновената сграда на читалище Климент Охридски-1858
Откриха обновената сграда на читалище Климент Охридски-1858 / Dariknews.bg

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров преряза лентата на обновеното читалище „Климент Охридски-1858". Сградата бе реновирана по проект Красива България като стойността на проекта е 298 626 лв., от които 99 742 лв. е финансирането от Министерството на труда и социалната политика, а 198 884 лв. съфинансиране от страна на община Стара Загора. Преди официалната церемония отец Борис от храм Света Богородица отслужи молебен.

„Сърцата ни преливат от радост, защото точно днес когато чухме звънците на толкова много училища, бяха широко отворени и вратите на нашия народен храм. Светилище, свързано с миналото, настоящето и бъдещето на този град и на тази държава", заяви председателят на читалището д-р Иван Аяров. В знак на благодарност читалището удостои със звание "Почтен благодетел" кметът Живко Тодоров. Градоначалникът получи и почтен диплом и плакет, а името му и това на председателя на Общинския съвет Емил Христов бяха вписани в златната книга на културната институция.

Ремонтът на сградата продължи близо година. След приключването на дейностите площта му е увеличена с повече от 250 квадратни метра, а балконът на третия етаж е превърнат в модерна балетна зала.

На тържественото откриване на обновената сграда присъстваха още областният управител Георги Ранов, председателят на Общинския съвет Емил Христов, заместник-кметовете Иванка Сотирова и Янчо Калоянов, главният архитект Иван Кирчев и др.