Отбелязваме Деня за борба с насилието над жени
Отбелязваме Деня за борба с насилието над жени / Dariknews.bg, архив

В Стара Загора се провежда обучение на полицейски служители, работещи по проблемите на домашно насилие и насилие основано на полов признак. В него участват 60 служители от девет
областни дирекции на МВР - Велико Търново, Габрово, Ловеч, Кърджали Плевен,
Пловдив, Сливен, Стара Загора и Хасково.

Обучението се провежда в рамките на проект „Подобряване на националната правна рамка в съответствие със стандартите на Съвета на Европа и укрепване на капацитета на компетентните институции, занимаващи се със случаи на домашно насилие и насилие, основано на полов признак", финансиран по Програма БГ 12 „Домашно насилие и насилие, основано на полов признак" на Норвежкия финансов механизъм 2009-2014. Бенефициент по проекта е Министерството на правосъдието, а проектът се изпълнява в партньорство със Съвета на Европа, Министерството на вътрешните работи и Министерството на труда и социалната политика.

Програмен оператор е Министерството на вътрешните работи. Целевите групи по проекта са: магистрати, правни експерти, държавни служители и служители в държавната администрация, социални работници, полицейски служители, НПО, жертви на домашно насилие и насилие, основано на полов признак.

25 ноември е международния ден за борбата с насилието над жени, като този ден се отбелязва в цял свят. От днес в страната стартира кампания за насилието основано на пола, като в рамките на 16 дни различни държавни институции и неправителствени организации ще проведат редица конференции, семинари, дебати и други мероприятия свързани с темата.

Конференцията ще се проведе от 13.15 часа в хотел „Мериан палас". На нея ще присъстват зам.-директорът на Главна дирекция „Национална полиция" старши комисар Благородна Макева, инспектор Пенка Стоянова - национален координатор по проблемите на домашното насилие в МВР, инспектор Десислава Викторова - отдел „Криминална полиция" при ГДНП, старши комисар Николай Кирков -директор на ОДМВР-Стара Загора, комисар Илиян Илиев -
началник на отдел „Охранителна полиция" при ОДМВР-Стара Загора и представители на фондация „Център Надя" и асоциация „Анимус" гр. София.