Обучиха полицаи, работещи по проблемите на домашното насилие
Обучиха полицаи, работещи по проблемите на домашното насилие / Dariknews.bg

51 заповеди за защита от домашно насилие са издадени от началото на годината в Старозагорско. 28 са криминалните престъпления свързани с насилие".

„38 от заповедите са за въздържане от насилие и забрана за приближаване, 9 са за отстраняване от жилището, независимо чия собственост е то, 4 са за настаняване на детето при родителя, жертва на насилие", коментира началникът на сектор „Охранителна полиция" комисар Илиян Илиев. Няма издадени заповеди за мъже, претърпели насилие.

През 2015 година в страната са издадени 2121 заповеди за защита от домашно насилие. От тях 90% са за жени, има за възрастни хора и около 1% за деца, каза зам.-директорът на Главна дирекция „Национална полиция" старши комисар Благородна Макева. По закон всяко насилие, което се извършва в присъствието на дете, се счита за насилие върху него. Домашното насилие може да бъде физическо, психическо. Ако мъжът забранява на съпругата си да работи или пък решава с кого да се вижда, това също е насилие. За насилие се приемат и извънбрачните връзки, както и отнемането на финансови инструменти.

В Стара Загора се проведе обучение на полицейски служители, работещи по проблемите на домашно насилие и насилие основано на полов признак. В него участваха 60 служители от девет областни дирекции. Обучението е в рамките на проект „Подобряване на националната правна рамка в съответствие със стандартите на Съвета на Европа и укрепване на капацитета на компетентните институции, занимаващи се със случаи на домашно насилие и насилие, основано на полов признак", финансиран по Програма БГ 12 „Домашно насилие и насилие, основано на полов признак" на Норвежкия финансов механизъм 2009-2014.