бебе
бебе / iStock/Getty Images
400 лева да бъде еднократната помощ при новородено или осиновено дете в Стара Загора. Сумата е заложена при пилотното стартиране на проекта за правилник, който ще гласуват заседателите на сесията на 13 февруари. Близо 350 хил. лева ще са нужни за обезпечаване до края на тази година.

Проектът за правилник за отпускане на еднократна финансова помощ при новородени или осиновени деца в Стара Загора е изготвен от общинските съветници Диян Димитров от ГЕРБ, Методи Пенчев от ЗНС и Антон Андонов от ВМРО.

„Ако колегите подкрепят предложението ни на първо четене по време на февруарското заседание, а след това и на второ четене през април, от знаковата дата 1 юни ще може да подпомогнем новородените или осиновените старозагорски деца“, уточни Диян Димитров.

Право да получат еднократна парична помощ имат родители на новородено дете или осиновители, български граждани, от които към момента на кандидатстване поне единият е с постоянен и настоящ адрес на територията на община Стара Загора за период поне една  година от датата на раждане или осиновяване, а другият - с настоящ адрес в старозагорската община. Важно условие е и родителите да бъдат пълнолетни и с минимум средно образование към момента на подаване на заявление. Финансовата подкрепа може да бъде поискана в срок от 90 дни след раждането или осиновяването му.

 „Почти година и половина ни отне да се стиковаме. В крайна сметка повечето колеги загърбихме различията, за да направим нещо полезно. Изхождахме от една и съща позиция – да бъдем полезни на нашите съграждани“, подчерта Антон Андонов.

Методи Пенчев уточни, че е важно да бъдат приети текстовете, което ще позволи за следващата година да има по-конкретна цифра за необходимите средства, както и подробна статистика за родените и осиновени бебета.

1 394 са родените старозагорски бебета през 2018 година.