/ iStock/Getty Images
"На територията на Стара Загора от два века осем часовника отмерват времето", съобщи д-р Мария Славчева от Община Стара Загора.

"Най-старият часовник, използван някога, е слънчевият. По-късно се появяват пясъчните часовници. Един от най-старите намерени часовници в старозагорска област е слънчев часовник, който е в експозицията на Регионалния исторически музей, а вграден в архитектурата на сградата на музея виждаме пясъчен часовник", обясни д-р Мария Славчева. 

Таланти от цялата страна се събират на фолклорен фестивал „С настроение под липите”

Обществен часовник е бил предвиден в началото на миналия век за сградата на бившите хали, днес Художествена галерия. Вътре в сградата също има часовник, който е в една от залите. 

Часовник има поставен върху кула в сградата на пощата в Стара Загора. Той започва да отмерва времето малко след изграждането на пощата. Интересно за него е, че е съставен от четири циферблата, които са ориентирани към четирите посоки на света.

Има и часовник майка, който е невидим за нас, но е много важен за измерването на времето. За поставянето му има цяла стая, която помага за поддържането му. Вътре има и камбанен механизъм. 

Само на няколко метра на юг е имало други два часовника, от които днес съществува само единият. Те са се намирали върху две съседни банки. През 20-те години на миналия век много граждани са минавали оттук и са си сверявали часовниците.

Оцелелият до днес часовник е бил кулов и е имал камбанен механизъм. Все още камбаната се чува, когато отмерва точен час. Часовникът се сверява с GPS механизъм. Седмият часовник е пред Универсалния магазин. Закупен е с дарения и е поставен на място, където и до ден днешен хората се срещат.

Един от най-атрактивните часовници е на кукления театър, мечта, пресътворена върху архитектурния облик на сградата. През 70-те години трупа на кукления театър отива на посещение в Москва и на сградата на театър „Образцов“ вижда такъв подобен часовник.

Само за година е изработен часовник и в Стара Загора от майстори в местни фабрики. Кукленото шоу забавлява всеки час и до днес малки и големи.
БТА