Община Стара Загора обяви конкурс за проектиране на разширението на новия парк
Община Стара Загора обяви конкурс за проектиране на разширението на новия парк / Dariknews.bg,архив

Община Стара Загора обяви конкурс за идеен проект за 40-те дка от бившия военен терен, с които се разширява новия парк в кв. „Казански". С решение на Министерския съвет от 10 февруари, собствеността беше прехвърлена безвъзмездно на Община Стара Загора, за благоустрояване и създаване на съвременна градска среда, както и за изграждане на ледена пързалка, водни атракции, увеселителен парк, и други открити обекти за спортни дейности и площи за озеленяване.

Поканата за участие в конкурса с предмет: „Парк и продължение на ул. „Христо Ботев", е към всички заинтересовани лица. Наградният фонд е в размер на 9 000 лв., като класираният на първо място участник ще получи парична премия в размер на 5 000 лв., а класираните на второ и трето място, съответно 2 500 лв. и 1 500 лв.

„Водили сме разговори с Камарата на архитектите и очакваме да се направи хубав проект за долната част на парка, и пробива на ул. „Христо Ботев" също да бъде реализиран. Затова водим разговори и с държавата за осигуряване на допълнителни средства за реализацията на този проект", заяви по този повод кметът Живко Тодоров.
Проектното предложение трябва да съдържа паркоустройствен план, да се обследва състоянието на съществуваща дървесна растителност и ако е необходимо да се предвидят мероприятия по подобряване на здравословното състояние на насажденията.

В парка трябва да бъдат определени функционални зони, да се проектират пешеходни алеи и тротоари, велосипедни пътеки и алеи, пешеходни зони, места за паркиране на велосипеди и др. Предвидени са пейки, беседки, фонтани, както и достъпна архитектурна среда за хора с увреждания.
Максималната прогнозна стойност за изработване на бъдещия инвестиционен проект е в размер до 120 000 лв. без ДДС. След конкурса, ще се проведе договаряне с наградения участник, за фазата на проектиране.

На официалния сайт на Община Стара Загора е предоставен пълен достъп до конкурсната документация: http://109.121.192.213/profil-na-kupuvacha/protzeduri-po-zop/item/8219-2016-03-10-07-10-06