/ Dariknews.bg
Колектив с ръководител арх. Иван Иванов, председател на Съюза на българските архитекти- Стара Загора, спечели идеен проект за нов градски квартал в Стара Загора, западно от “Трите чучура-юг”. В конкурса е участвал и колектив от София- класиран на второ място.
 
До месец завършват ремонта на пешеходната зона

Новият квартал ще се образува на юг от бул. “България”, по продължението на бул. “Славянски” в западна посока и ще стига до кръстовището на Старозагорски минерални бани, където ще бъде изградено ново кръгово движение, обясни арх. Иванов. “Идейният проект представлява продължението по бул. “Славянски” под „Три чучура Юг” с кръгово движение.

От там продължава на запад по „Три чучура-юг”, където ще бъдат осигурени три нови транспортни връзки. Продължава след ВЕЦ Стара Загора и накрая стига до кръстовището на Старозагорски минерални бани”, обясни архитект Иванов.
 
Кметът Живко Тодоров: Гледаме години напред за развитието на Стара Загора

Новият квартал ще бъде с правоъгълна структура, а сградите в него ще бъдат обществени, жилищни и производствени, с различна етажностКметът Живко Тодоров припомни, че многократно за тази територия са водени разговори с Камарата на архитектите.

„Там няма озеленяване и няма пречки да се реализират инвестиционни намерения”. Тодоров информира, че предстои промяна на ОУП на общината, за което ще бъде обявена обществена поръчка.