нощ на изкуствата
нощ на изкуствата / община Стара Загора
С концерт на танцов състав „Тракийци” започна четиринадесетото издание на Нощ на изкуствата в Стара Загора. Тази година събитието е част от Европейските дни на наследството, които ще се провеждат през целия месец септември под мотото „Изкуства и развлечения”, а акцентът е върху развлекателния аспект на културното наследство.

нощ на изкуствата
община Стара Загора

 
 „Тази вечер всеки от Вас ще намери нещо за себе си – да се докосне до нашето богато културно наследство, до музиката, до танца”, пожела Петър Калчев, директор на Регионалния исторически музей и покани гражданите да се включат в инициативите на музея.Посетителите се насладиха на предлаганите от музея развлечения, меломаните слушаха концерти на камерни състави към Държавна опера Стара Загора на различни експозиционни нива в музея. За любителите на мерената реч бе рециталът „Градът с най-голямото небе“ от стихове на старозагорски поети.  Децата искрено се забавляваха в  ателието „Театър в музея“ и най-вече в кътовете за снимки   „Антична мода“ и „Средновековен воин“.

нощ на изкуствата
община Стара Загора

 
На над 20 сцени в града хората се забавляваха и опознаваха старозагорските традиции и съвременност. Културните институти предложиха богата програма за посетителите. Изложби, концерти, експозиции, представления, забавни ателиета, срещи с творци и др. привличаха млади и стари в Нощта на изкуствата.

нощ на изкуствата
община Стара Загора


С много овации бе съпроводен концертът на  детско-юношеския хор „Жарава“ в архитектурен комплекс „Музей на религиите“. Примабалерината Снежана Дескова, удостоена със званието „Почетен гражданин на Стара Загора”, също бе тук, за да подкрепя младите хора.

нощ на изкуствата
община Стара Загора

 
В Художествената галерия, интерес провокира изложбата „Изобразителното изкуство в европейски пощенски картички от първите две десетилетия на 20 век” - колекция на Добри Христов от фонда на ХГ Стара Загора. Детският фолклорен ансамбъл „Траянци” и Детска фолклорна формация „Китчица” и концертите на Октет за източноправославна музика „Св. Йоан Дамаскин”, Дуо Канцоне и група "АртеФакт" събраха сериозна публика.

нощ на изкуствата
община Стара Загора

 
В  Регионална библиотека „Захарий Княжески“  съчетаха Нощ на изкуствата с Европейска нощ на учените REFRESH с „Център по забавна математика”. Предлагаха се математически и природни презентации, работилници, игри за деца и възрастни, срещи с интересни личности и др.
 

нощ на изкуствата
община Стара Загора


За пръв път тази година, за радост на музикалните фенове, рок и поп музика на живо звуча в пет старозагорски заведения.