В училища от 4 града вече има положителни проби за коронавирус
В училища от 4 града вече има положителни проби за коронавирус / БГНЕС
В Старозагорска област, на този етап няма училища, които да са заявили желание за преминаване на дистанционна форма на обучение заради повишен брой случаи на коронавирус, информира началникът на РУО Татяна Димитрова.

Училищата ще могат да преминават към обучение в електронна среда от разстояние по предложение на директорите и след разрешение от министъра на образованието, гласи заповед на просветния министър Красимир Вълчев. Това ще е възможно при увеличаващ се брой отсъстващи, в областите с най-много заболели, попадащи в червената и в оранжевата зона и след решение на Педагогическите съвети.

Заради коронавируса, 16 са карантинираните паралелки и групи в детските градини в Старозагорско. 19 са учениците с положителен резултат за инфекцията, а педагогическият персонал в градини и учебни заведения е 28 на брой.

В училищата има възпитаници, които са контактни на член от семейството, но към момента нямаме учебни заведения с висок брой заболели или в карантина, обясни още Димитрова. Това е и причината да няма заявления от директорите за преминаване към обучение в електронна среда.

Ако това се случи, решението ще бъде обсъдено с педагогическите съвети, с РЗИ и РУО и чак тогава ще се премине към тази форма, която ще бъде първоначално за период между 7 и 14 дни, уточни още началникът на местното управление на образованието.

В общините Павел баня, Опан, Николаево няма положителни случаи на коронавирус сред ученици и персонал, а в община Братя Даскалови-само в група от детска градина.