документи бизнес
документи бизнес / Thinkstock/Getty Images
С Решение на кмета на Община Казанлък Галина Стоянова  от 18-ти март тази година и на основание чл.110,  ал1 т.2 от Закона за обществените поръчки се прекратява обществената поръчка за реконструкцията на надлез „Катекс“  и се отстранява от процедурата единственият кандидат, участвал в нея- „Дивелъпър“ ЕООД –град София. Решението на кмета е под номер 366 и е публикувано на сайта на Община Казанлък.

Софийската фирма бе единствен участник в процедурата, която бе обявена в края на миналата година, през декември, след като Община Казанлък получи допълнителен финансов транш от страна на Правителството, като само за надлеза бяха предвидени 1 ,2 млн. лева. Реконструкцията на основното пътно съоръжение към Южната индустриална зона на Казанлък трябваше да приключи в рамките на 9 месеца, като строителните работи се планираха за начало през април тази година.

Представеното от „Дивелъпър“ ЕООД техническо предложение е неподходящо по смисъла на допълнителните разпоредби от ЗОП, не отговаря на изискванията за изпълнение на поръчката и не съответства на поставените изисквания, става ясно от решението.
Като мотиви за прекратената процедура Стоянова посочва, че участникът е представил оферта, която не отговоря на предварително обявените условия за изпълнение на поръчката и се отстранява от участие  заради неподходяща оферта.

При разглеждане на постъпилата оферта от единствения участник, се оказва, че той  е декларирал,  че за изпълнението на задачата ще използва капацитета на подизпълнител в лицето на „Каристратов Груп“ ООД,  на когото възлага 80% от изпълнението на предмета на поръчката.  

Представена е била и отделна декларация от страна  на подизпълнителя за поети от него ангажименти, като в същото време в представеното от страна на изпълнителя  „Дивелъпър“ ЕООД „Предложение за изпълнение на строителството“ се оказва, че подизпълнителят не е включен в организационната схема, въпреки че ще изпълнява по- голямата част от предмета на обществената поръчка.
За решението си да отстрани  от процедурата единствения участник кметът на Казанлък се позовава и на изцяло възприетите мотиви на

Комисията
по  провеждането на процедурата,  че участникът не е изпълнил минималните изисквания към показателя от Методиката за оценка на офертите „ Предложение за изпълнение на строителството“ и не може да получи минималните 50 точки, за да бъде оценено предложението му.Комисията е установила също и несъответствие  с предложения график за работа и работната ръка, на база нужната за свършване работа.   

Решението на кмета на Община Казанлък може да се обжалва от засегната страна пред Комисията за защита на конкуренцията в 10-дневен срок.