бебе
бебе / iStock/Getty Images
Над 6000 деца и семейства с подкрепа от Комплекса за социални услуги
През октомври Комплексът за социални услуги в Стара Загора навършва 14 години от своето основаване.За този период са били подкрепени над 6000 деца и семейства, които са имали трудности. Около 400 от тях – майки и деца са ползвали услуги по настаняване в Звено "Майка и бебе". Повече от 90 специалисти и 60 доброволци са работили за повишаването на благополучието на семействата, потърсили помощ. Над 1000 са дарителите помогнали през годините в различни инициативи. Средно месечно близо 150 деца и възрастни ползват услуги в Комплекса.
 
Мисията на Комплекса за социални услуги е да бъде сигурно, дружелюбно, отворено и подкрепящо място за децца и родители. Хората, които ползват услугите на Комплекса често срещат трудности, преминали са или преминават през различни страдания. Екипът се стреми да им помогне да върнат достойнството си, да открият ресурсите в себе си, в близките си, в институциите, за да продължат напред.
 
"Усилията на екипа на Комплекса продължават да са насочени към развиване на уменията и капацитетът за родителстване на родните семейства. Зад всички цифри стоят десетки хиляди часове в търсене на решения в най-добрия интерес на децата.

Тази работа остава невидима за обществото ни, което е разкъсвано от манипулации и популизъм към момента по отношение на социалната работа и подкрепа за семействата в България!

Нашият призив към родителите е – не се поддавайте на спекулации за родителстването, имайте критично мислене към публикации в социалните мрежи, свързани с „отнемането на деца”, сверявайте източниците си на информация, търсете хората, работещи на терен, които най-добре отразяват действителността".