домашно насилие
домашно насилие / ThinkStock/Getty Images
Кризисният център "Самарянска къща", ще отбележи своя 15-ти рожден ден на 14 януари. През годините, настанените в Кризисния център са 706 клиенти, като 411 от тях са деца – 382 заради домашно насилие и 29 заради трафик. Към Приемната – общо 1397 клиенти, като над 95 % от тях са потърсили помощ и подкрепа по повод преживяно домашно насилие; обаждания на Консултативната телефонна линия (042/ 64 11 11) –2283 пъти.
 
И след 15 години на динамично развитие и преодоляване на множество предизвикателства, Кризисният център на Сдружение "Самаряни" продължава да е най-големият функциониращ център в южна България - сега с капацитет от 15 места. В него се осъществява кризисно настаняване на пострадали от насилие, трафик или друга форма на експлоатация, жени и техните деца. Изпаднали в състояние на силен стрес, след преживяно насилие, останали без подслон, доходи, емоционална или материална подкрепа от близки хора, идвайки в Кризисния център, в една защитена среда, жените и децата им получават напълно безплатно необходимата им психо-социална помощ и професионална подкрепа в процеса на възстановяването им.  

История и опит:
От януари, 2004 г., до сега, вече 15 години Сдружение „Самаряни“ предоставя денонощна закрила, подслон и професионална помощ на жертви на домашно насилие и трафик в обособения Кризисен център. През първите шест години и половина, от м. януари, 2004 г.  до м. май, 2010 г., неговото финансирането е осигурявано от Сдружение „Самаряни“ чрез привличане на средства по проекти от американски и канадски организации, фондове в страната, посолства, общински бюджет, частни дарители и фирми, а по-късно - от м. юни, 2010 г., услугата вече става делегирана от държавата дейност.
Първите две години (2004-2006) финансирането на услугата е осигурено от американската организация Children of the World. Следващите три години (2006-2008) Фондация „ОАК” подкрепя финансово развиването на услугата на територията на Община Стара Загора. Благодарение на тези две финансиращи организации, както и на два малки проекта, финансирани от Министерство на правосъдието, Сдружение „Самаряни” успя да развие Кризисния център, заедно с функциониращите към него още две допълнителни звена - 24-часова Консултативна телефонна линия и Приемна за подкрепа, които са достъпни за лица, пострадали от насилие или трафик, ползващи само консултативни услуги, без да се налага да се извършва непременно и настаняване.
Всички тези услуги са разпознати от нуждаещите се и местните институции като изключително необходими в общността. Така, през м. юли, 2009 г., Общински съвет – Стара Загора взе единодушно решение на редовно свое заседание да разкрие услугата Кризисен център като делегирана държавна дейност от м. януари, 2010 г. За съжаление, Центърът е една от 104-те услуги, подадени от Общините към бюджет 2010 г., които са отказани да бъдат финансирани от Министерство на финансите. След проведени редица срещи и изпратени писма на експертно ниво, въпросът е отнесен до Националния съвет за закрила на детето, където е изработен план за действие и са предприети конкретни стъпки от ръководството на МТСП за разрешаване на случая. Така с актуализацията на бюджета, през м. април, 2010 г., Кризисният център е вписан като делегирана от държавата дейност, което даде възможност за осигуряване на дългосрочна устойчивост на услугата, финансирана от Сдружението през неправителствени програми и проекти в периода 2004-2010 г.
Доверието от Община Стара Загора, дадено на Сдружението чрез делегиране на услугата, считано от м. август, 2010 г. до момента, гарантира наличието на пакет от мерки в регион Стара Загора, които да са в защита правата на жертвите на домашно насилие и трафик, с което общината се нареди на едно от водещите места в страната по развитие на услуги.
Случаите, по които работи специализираният екип, са на жертви на домашно насилие и трафик не само от регион Стара Загора, но и от цялата страна, а това прави необходимостта от спешност, адекватност и професионализъм в действията от страна на специалистите като задължително условие за решаване на всеки един отделен случай.Сега, към Кризисен център "Самарянска къща” функционират следните звена: “Кризисно настаняване”, „Приемна за подкрепа”, „Консултативна телефонна линия“ - 042/641111 и „Терапевтични програми”.
 
Надграждане:
В отговор на необходимостта от предоставяне на социални услуги на лица, които се намират в рискова ситуация, станали са жертва или свидетели на оказано насилие или трафик, но не се налага за тях да се извършва настаняване в Кризисен център “Самарянска къща”, през 2017 г., от Сдружение “Самаряни” беше разкрита една нова социална услуга -  Консултативно-информационен център “Самаряни” (КИЦ). Той е създаден също в рамките на дейността по Програма “Закрила и подкрепа на жертви на насилие”, като обединява в себе си няколко различни звена: “Психологическа подкрепа и социално консултиране”, “Юридическо консултиране и подкрепа”, “Семейно консултиране”, “Превенция на насилието”, “Терапевтични програми” и “Корекционни програми”.
През последните години, все по-често специалистите от екипа на Сдружение “Самаряни” попадат на случаи на деца, които оказват тормоз или са станали жертви на такъв сред свои връстници, в училищната си среда или в семейството си. В отговор на тази тревожна тенденция, Сдружение “Самаряни” разшири обхвата на услугите, предоставяни на лица, пострадали от насилие, като в рамките на КИЦ, стартира разработването и прилагането в практиката на цялостна Терапевтична програма за работа с деца за справяне с насилие. Програмата включва провеждане на терапевтични групи за деца - “Изиграй насилието!”, които се провеждат в специално пригодена за целта зала, и специализирани занятия по превенция - “НЕнасилие в моето училище!”, осъществявани на място, в училище.

Подкрепени каузи:
През последните три години, в резултат на получената широка обществена подкрепа и финансови дарения относно обявените от Сдружение „Самаряни“ две основни каузи: „Детството не бива да боли!“ (през 2016 г.) и “Любовта не бива да боли!” (през 2017 г.), бяха осъществени много и различни дейности в подкрепа на деца и жени, преживели или станали свидетели на насилие, като по този начин са посрещнати множество специфични техни нужди. Благодарение на доброволчество, дарителство и партньорство, допълнителна подкрепа са получили много деца и жени, срещнали непредвидени житейски предизвикателства – материална подкрепа за обзавеждане и ремонт на новите им жилища, извън средата на насилие; учебни помагала за образованието на децата, както и обучителна подкрепа за тях; покриване на здравни осигуровки за лечението на няколко жени, включително с онкологични заболявания; и много, много други.

Едно от предизвикателствата, с които екипът на “Самаряни” се е заел, е търсене на по-широка подкрепа за каузата „Дари за „Защита на жени, пострадали от насилие!“ (https://www.samaritans.bg/dari/dari-za-zashtita-na-zheni-postradali-ot-nasilie). Целта е да се набере финансов ресурс и в дългосрочен план да се осигурява и оказва необходимата, навременна, юридическа подкрепа на жени, жертва на насилие, чрез разкрития през 2016 г. едноименен, дарителски, финансов фонд “ЗАЩИТА на жени, пострадали от насилие”. За последните 9 години, над 100 жени са получили финансова подкрепа от Сдружение “Самаряни” относно завеждането на дела по Закона за домашното насилие. Тези жени често няма към кого да се обърнат, след като са срещнали насилието по пътя на живота си и са го търпели дълги години от безсилие и усещане за безпомощност. Всяко едно получено дарение осигурява възможност за оказване на юридическа подкрепа на жени и деца, които търсейки помощ, получават подкрепа в Консултативно-информационен център “Самаряни” или в Приемната към Кризисен център “Самарянска къща”. Това им помага да направят избора животът им да стане по-безопасен, осигурява възможност за защита на децата им от насилие, което не трябва да бъде част от тяхното детство.