НАП предупреждава за мними инспектори
НАП предупреждава за мними инспектори / Dariknews.bg, архив

Зачестили са опитите на неизвестни лица да се представят за данъчни инспектори и да искат пари в брой за измислени нарушения, най-вече за проблеми с касовите отчети, предупреждават от Националната агенция по приходите.

От там напомнят, че служителите винаги се легитимират със служебната си карта при извършване на проверка. Гражданите и бизнеса пък винаги трябва да изискват служебна карта от посетилите търговския обект лица. Тя е отпечатана на хартия и защитена с воден знак.

На гърба на документа са изписани всички права, които данъчните имат по време на проверката. Служебната карта съдържа също номер, дата на издаване, трите имена на служителя, ЕГН, длъжност, териториална дирекция и звеното, в което работи данъчния, както и негова снимка.

При съмнение за автентичността на служебна карта, или непоказване на такава, гражданите могат да се обадят на 0700 18 700, за да разберат дали проверяващия ги инспектор наистина е служител в НАП, или да се обадят на телефон 112 и да подадат сигнал за съмнителни лица в търговския си обект.

Служителите на НАП не приемат и не изискват плащания в брой, категорични са от агенцията. Всички дължими суми по глоби и съставени актове се плащат по банковите сметки на структурите на НАП. Искането на пари в брой, стоки или услуги е измама, или корупция, за която всеки гражданин незабавно трябва да сигнализира в НАП и МВР.