Награда за ефективно партньорство
Награда за ефективно партньорство / DarikNews.bg

720 са регистрираните потребители в платформата „Моята еОбщина", която съществува вече близо една година. За този период публикациите са 579 като 478 от сигналите на гражданите са приключени, 45 са в процес на обработка, а 11 очакват активиране.

Решени са няколко важни за града и региона проблема като неработещо улично осветление, асфалтиране, благоустрояване на междублокови пространства. По думите на местния омбудсман Павлина Делчева публикациите в електронната платформа следват важно градско събитие. „Например: появи се информация за отваряне на две нови детски градини и хората започнаха да питат кога започва приемът, записването на децата и т.н. Около трагичната смърт на Паоло бяхме буквално засипани от сигнали за необезопасени места в районите на училища и детски градини", конкретизира общественият посредник.

30% от потребителите на електронната платформа пък се включили в анкета за подобряване на техническата работа на „Моята еОбщина". Част от данните сочат, че в допитването са участвали хора в активна възраст, с висше образование и наши съграждани, които живеят зад граница. 85% от анкетираните отговорили, че са доволни от работата на платформата.

Заради пълното взаимодействие между община, електронна платформа и омбудсман община Стара Загора получи приз за прозрачност на „Фондация за прозрачни регламенти" в категория „Най-добра практика за партньорство между общинска администрация и структурите на гражданското общество за реализиране на прозрачност в действията на администрацията". Община Стара Загора бе отличена сред 37 администрации от цялата страна.

„Дължим наградата най-вече на гражданското общество, тъй като с помощта на платформата успяхме да решим много важни проблеми. Тази инициатива е полезна за всички нас, защото постигнахме ефективен диалог между управляващи и граждани", посочи кметът Живко Тодоров.

В началото на февруари сдружение с нестопанска цел „Моята еОбщина" и община Стара Загора подписаха меморандум за сътрудничество и съвместна дейност. Целта бе утвърждаване на взаимно уважение, толерантност и равнопоставеност между гражданското общество и местната администрация.

Официалната версия на сайта www.estarazagora.info стартира в 12 часа на 28 октомври 2013 година. Екипът, изготвил електронната платформа, я предостави абсолютно безплатно на Община Стара Загора и се ангажира с обезпечаването на техническата ѝ поддръжка. Проектът е иновативен и уникален за България, реализира се от група старозагорци, с подкрепата на кмета Живко Тодоров и обществения посредник Павлина Делчева.