пътуване
пътуване / iStock/Getty Images
63,7% от българите планират да пътуват веднага след отпадане на ограниченията или най-много месец-два след това. 65,6% от ще пътуват толкова често, колкото преди пандемията, а 10,5%  - дори  повече.

Данните са от проучване на Иван Иванов и доц. Мая Иванова от Висшето училище по мениджмънт във Варна и Cardiff Metropolitan University, направено в началото на май. Анкетирани са 945 души, с помощта на обединение „Бъдеще за туризма“ и Travel Academy. 

За 54 % от допитаните България ще бъде първата дестинация, която смятат да посетят, спрямо 28,4 на сто, които ще пътуват зад граница.

Първи ще стегнат куфарите онези, които и преди пандемията са били активни и са имали 6 или повече пътувания за последните 12 месеца (57,7% от анкетираните). Очаквано най-активни – 75%, ще са хората с по-високи доходи (над 3000 лв. за домакинство на месец).

Най-бързо ще възстановят пътуванията българите на възраст 31-40  и  41-50 години (70% от запитаните).

Обединение „Бъдеще за туризма“ е платформа за сътрудничество между всички сегменти в българския туристически сектор, в която влизат над 300 неправителствени организации, физически и юридически лица.