България се готви да свали ограниченията за пътуване към Гърция. На граничен пункт "Кулата", въпреки липсата на автомобилен трафик, ситуацията не е никак спокойна, разказва NOVA.

Там са се образували дълги опашки от тежкотоварни камиони от дветe страни на границата. От българска страна тя е 4 километра, а от гръцка - 9. Това води до недоволство сред шофьорите, които търпят загуби заради забавянето по границата. То е причинено освен от традиционните проверки, а и заради проверки за коронавирус.

Дългите опашки на "Кулата" продължават да са ежедневни. 

„Оттук се чака около 2-3 часа, а пък иначе от Гърция отиват и до 6-7 часа. Еми на границата минаваме си кантар, документи, НАП. За коронавируса попълваме декларация, всяка вечер едно и също, всяка вечер имена, адреса, не може ли да направят някаква система, примерно да се запише и това е, нещо да се улесни“, коментираха шофьори.

От 1 юни пада 14-дневната карантина с Гърция и Сърбия (ВИДЕО)

Те предлагат празните камиони да не минават през кантарите, защото теглото им се знае. Това според превозвачите би стопило опашките.

Превозвачите очакват и отпадането на карантината. Това щяло значително да улесни работата им. Според превозвачите пазарът в момента е свит с 65 процента, а дългите престои по границите са пагубни.

Автомобилният трафик ще се присъедини към тежкотоварния вероятно на 15 юни, защото оттогава ще бъде позволено преминаването през граничните пунктове за туристически цели. От пресцентъра на Министерство на туризма обясни, че на този етап се водят преговори това да се случи по-рано, като всички преминаващи ще трябва да попълват декларации, с които да изразят съгласието си. След 1 юни хората ще могат да пътуват по работа и по семейни причини.
NOVA