/ Спасителен център
Костадин Даржанов и неговото семейство, Екатерина Иванова и Пламен Нонински, са дарителите, които станаха кръщелници на лешоядчета.

Двете белоглави лешоядчета, излюпени в Спасителния център в Стара Загора, имат имена и се казват Мрак и Пламък.

лешоядчета
Спасителен център


От центъра припомнят, че в природата е изключителна рядкост да се излюпят две малки, а още по-малка е вероятността те да бъдат успешно отгледани.

Мрак и Пламък бяха излюпени с помощта на екипа на Спасителния център чрез „асистирана репродукция“.

лешоядчета
Спасителен център


Специалистите там обясняват как точно се е случило това:

Първо "откраднахме" яйцето на двойката, което ги стимулира да снесат второ яйце. След това двете яйца бяха излюпени с помощта на инкубатори и в първите дни, когато пиленцата са най-уязвими, екипът ни се грижеше за тях. Върнахме ги на родителите с надеждата да увеличим шанса и двете да бъдат успешно отгледани.

лешоядчета
Спасителен център


За съжаление, при птици като лешоядите, не е възможно те да бъдат хранени "на ръка" от нас - хората, защото това ще ги направи непригодни за живот в дивата природа, тъй като те ще се "импринтират" или с прости думи казано  - ще решат, че са хора. ;)“.

Съдбата на двете лешоядчета няма да е лесна, обясняват още експертите.

лешоядчета
Спасителен център


Шансът и двете да бъдат успешно отгледани до освобождаване не е голям, а още повече предизвикателства ще ги очакват в дивата природа.

И все пак, двойката белоглави лешояди в Спасителния център на Зелени Балкани постигна рядък успех – отгледа две малки в рамките на един размножителен сезон.