Изпращат ранен щъркел в Спасителен център
Изпращат ранен щъркел в Спасителен център / снимка: Dariknews.bg

РИОСВ Плевен ще изпрати ранен щъркел в Спасителен център - Стара Загора, съобщават от пресцентъра на инспекцията. Птицата е открита в землището на село Българене, община Левски от Валентин Стоянов и е със счупено крило. Щъркелът е транспортиран от кметицата на Българене до Община Левски, от където е поета от  Валентина Косева - служител към общината. В РИОСВ Плевен е оказана помощ на птицата преди тя да бъде транспортирана до Спасителния център.

Щъркелът е защитен от Закона за биологичното разнообразие, напомнят от инспекцията. Всички защитени от този закон видове не трябва да бъдат обезпокоявани, преследвани, улавяни, убивани, препарирани, да не се развалят убежищата и гнездата им. Забранено е още да бъдат вземани от естествената им среда и отглеждани като домашни любимци. Ако бъде намерен защитен вид в безпомощно състояние, трябва да бъде уведомена РИОСВ.

Сигналите за намерени защитени видове в безпомощно състояние може да бъдат подавани на зеления телефон на РИОСВ Плевен 064/ 800-831 или на дежурния мобилен телефон - 0886/ 399 054.