/ Старозагорска Митрополия
Молебен за България отслужи в Катедралния храм „Св. Николай“ в областния град Старозагорският митрополит Киприан, в съслужение със свещеници от Старозагорска духовна околия.

Трети март е триумфът на патиротичната обич, носена година след година в дългата верига на робското време, каза в словото си владиката.

Величието на даруваната ни от Бога Майка България се крие в духовната и мощ, стаена във всяка капчица българска мъченическа кръв, тръгнала от сърцата на хилядите и достойни нейни синове и дъщери, запечатали бъднините и с любовта си.

Божията благодат и родната ни вяра са нравствената опора на дедите ни, изстрадали и дарили  на този ден, сбъднатата надежда- да има вечно българи.

Трети март е свят национален празник!

Днес ние отдаваме и своята признателност към всички жертви в Руско-турската освободителна война, дали живота си за Освобождението на България...

Поклон пред паметта на нашите български бащи и майки, братя  и сестри, опълченци и мирни граждани, загинали мъченически, за да се роди Трети март, за да ни има и нас! Поклон пред паметта на хилядите руски войни, които освобождават изстрадалата ни родина и полагайки живота си, отстояват силата на православната любов!

Поклон пред всички, които проляха кръвта си и положиха костите си  пред олтара на Отечеството ни“, завърши словото си архиереят.