Млекарите чакат обещаните 60 млн.лева
Млекарите чакат обещаните 60 млн.лева / снимка БТА
Ако днес Министерски съвет гласува обещаните 60 млн. лв. и започне незабавното им изплащане , ние ще прекратим протестите, заявиха старозагорските млекопроизводители.Ще изчакаме няколко дни, за да се уверим, че средствата са постъпили по сметките на стопаните, но ако парите не бъдат отпуснати-ние продължаваме с протестите, заканиха се те.

За трети път млекопроизводителите от региона блокираха изхода на пътя от Стара Загора за Казанлък. По време на 45-минутната блокада не се стигна до сблъсъци с охраняващите полицаи. Недоволните стопани преградиха пътя и издигнаха  плакати, а мирния им протест бе озвучен от звън на хлопки и кречетала.

Съгласни сме с постигнатото късно снощи споразумание” остатъка от близо 2 млн. лв. от парите за м. март да бъдат изплатени на произволно избрани 200-300 фермери от цялата страна.Нека хората ни видят ,че наистина това споразумение с министъра на земеделието действа. Ако това не стане-след пет дни пак сме тук”, обещаха млекопроизводителите от Старозагорско.

Настояваме незабвно да се изготви информационния електронен регистър за животните.Ще изчакаме до септември и ако няма развитие, ще поискаме оставката на директора на Националната ветеринарномедицинска служба Жеко Байчев, каза председателят на Старозагорското сдружение на млекопроизовдителите Танчо Колев.Той подчерта ,че колегите му ще подкрепят исканията на зърнопроизводителите за защита на фуражната цена .”Първоначлно с декларация, а ако се стигне до ефективни действия - ще се присъединим към тях”, допълни Колев.