математици
математици / netinfo
Сребърен медал от Световната олимпиада по математика в Сингапур спечели старозагорецът Йоан Михайлов. Третокласникът от Средно училище „Максим Горки“ в Стара Загора завоюва престижното отличие на математическия форум, в който участваха ученици от над 20 страни.
 
Другият старозагорец-шестокласникът от ПМГ „Гео Милев“ Димитър Енчев, е с поощрителна награда.
 
Двамата млади математици отпътуваха за Сингапур като представители на България след квалификация, проведена  в средата на април в Стара Загора, в която се състезаваха 150 от  най-добрите български математици.
 
Сребърният медал на Йоан е поредният старозагорски успех в Сингапур-през 2015 г. Михаил Михов, тогава трети клас, спечели бронзов медал. Година по-късно  Христо Анастасов, тогава 4 клас,  спечели сребърен медал, а Любен Карбанов, 5 клас  – бронзов медал. През 2017 г. Мирослав Минчев спечели златен и сребърен медал и сребърна купа, за което получи признание от кмета Живко Тодоров. Също в Сингапур през 2017 година, преди да стане шампион на Азия Теодор Танков спечели бронзов медал.
 
С олимпиадата в Сингапур започва поредицата от участия на младите старозагорски математици на състезания в Азия – в Сеул, Банкок и Хонг Конг. След седмица в Сеул се открива Световното математическо състезание за  иновации. Там ще ни представляват Александър Данчев от 5 клас и  Мирослав Минчев  от ППМГ – Стара Загора, както и Максим Танков- 3 клас от Начално училище „Димитър Благоев“- Стара Загора. В Сеул надеждите ни за успех са свързани и със старозагореца Теодор Танков, който вече е ученик в Американския колеж в София.