/ iStock/Getty Images
Районна прокуратура – Казанлък предаде на съд 32-годишна жена, изоставила за половин година 13-годишното си дете.

Жената живеела на семейна начала с приятеля си в Николаево. Родителите се разделили след раждането на сина им и по-късно тя заминала за чужбина.

През месец май 2018 година жената изпратила трите си деца, сред които и непълнолетното момче, от Англия за България с автомобил, а тя останала в Англия. Когато се прибрало в Николаево, малолетното 13-годишно момче отишло да живее при роднини, които не полагали грижи за него, а майка му не се интересувала от него.

Момчето било оставено без надзор, родителска грижа и контрол, поради което извършвало противообществени прояви, многократно било установявано от органите на полицията, като извършител на посегателства против собствеността на различни хора.

В края на януари миналата година, при поредното му бягство и последвало няколкодневно скитане, малолетният бил забелязан късно вечерта от служител на Жандармерията, сам на жп гарата в Николаево.

На детето била предоставена полицейска закрила, тъй като майката се намирала в чужбина и не полагала никакви грижи за сина си. След изтичане на мярката, с Постановление на Районна прокуратура - Казанлък, детето е било настанено в Дом за временно настаняване на малолетни и непълнолетни за срок от 14 дни. Поради извършените множество противообществени прояви спрямо малолетното момче са били наложени всички възпитателни мерки, съгласно закона, като последната от тях е настаняване във Възпитателно училище - интернат, където се намира и в момента.

От материалите по делото е видно, че 13-годишното момче е било „дете в риск“ по смисъла на допълнителните разпоредби на Закона за закрила на детето, тъй като е останало без грижите и надзора на майка си, вследствие на което е била налице опасност от увреждане на неговото физическо, психическо, интелектуално и социално развитие.

С бездействието си 32-годишната жена е нарушила обществените отношения, свързани с нормалното развитие на подрастващите, като неизпълнявайки задълженията си като родител е поставила в опасност малолетния си син. 

Предстои насрочване и разглеждане на делото от съда.