Лебедово езеро
Лебедово езеро / Държавна опера Стара Загора
Тази вечер от 19.00 часа на сцената на Старозагорската опера ще бъде представен за първи път в 92-годишната история на театъра балетът-перла „Лебедово езеро“ от Пьотр Илич Чайковски.
 
Примабалерината, педагог и хореограф, настоящ ръководител на многонационалната балетна трупа на Държавна опера-Стара Загора Силвия Томова поставя „Лебедово езеро“ на базата на класическата версия на Лев Иванов и Мариус Петипа. Художник на декора и костюмите е младият талант Денис Иванов.
 
„Лебедово езеро“ на сцената на Старозагорската опера няма за цел да повтори онова, което почитателят на класическия балет гледа вече 140 години. Творческият екип се стреми да изследва въздействието, което има върху зрителя това  произведение, за да успее да „облече” спектакъла с внушенията и усещанията на своя вътрешен свят и така да превърне познатия балетен шедьовър в едно ново, модерно представление, решено с всички актуални средства на съвременната сценография и сценична техника и възможности. В новия спектакъл на „Лебедово езеро“ декора и костюмите допълват и подчертават режисьорската концепция и са отражение на експресията, която цели конкретно внушение на публиката. Главното оръжие е визията, защото именно тя попада първа в обсега на зрителското внимание и именно тя налага и диктува настроението и носи „въздуха”, който диша публиката.
 
В премиерния спектакъл на балета „Лебедово езеро“ от П. И. Чайковски участва цялата многонационална балетна трупа на Държавна опера-Стара Загора. На 23 май в емблематичната роля на принцесата-лебед Одета-Одилия ще направи своя дебют Анелия Димитрова, солистът на Националния балет Емил Йорданов ще бъде принц Зигфрид, в ролята на тайнствения магьосник Ротбарт ще се превъплъти Ивайло Янев, а в ролята на Шут-а зрителите ще видят Златомир Колев. В спектакъла участват още хористи на Държавна опера-Стара Загора, представители на Прабългарската школа за оцеляване „Бага-Тур“, деца от Детско-юношеската студия за опера и балет „Маргаритки“.
 
Следващият спектакъл на балета „Лебедово езеро“ е на 27 май, в който в ролята на Одета-Одилия гостува Весела Василева.