/ iStock
Кметът на община Казанлък Галина Стоянова настоява за спешно разрешаване на належащи проблеми с водоснабдяването, нерешени от "Водоснабдяване и канализация" (ВиК) ЕООД - Стара Загора, съобщиха от пресцентъра на местната администрация. Тя е изпратила официално искане до Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). 

Сред посочените от Стоянова проблеми са ниското налягане и липсата на водоподаване в селата Розово, Бузовград, Кънчево и Горно Изворово, неподдържането на каптажните и санитарните зони около тях в селата Бузовград и Горно Изворово, както и непрекъснатите аварии на остарялата водопроводна мрежа. Кметът отбелязва, че при авария се сменя само авариралата тръба, без да се отчете състоянието на тръбата по цялата улица, което налага повторно разкопаване, а резултатът е липсата на вода или некачествената такава. 

В писмото си Галина Стоянова изразява благодарността на Община Казанлък за проекта, с който частично е подменена водопроводната мрежа в Казанлък, макар той да е изпълнен със забавяне и с проблеми от страна на изпълнителите, но отчита недостатъчността му, защото има останали непроектирани клонове.

От бюджета на Община Казанлък всяка година се заделя целеви ресурс за изкопаване на траншеите за всяко населено място и града, посочва тя. Стоянова отбелязва още, че всички улици, чиято настилка не е в добро състояние, се финансират от общинския бюджет, а само за тази година за целта са вложени над 1 милион лева. 

Община Казанлък има подписани проекти за цялостна подмяна на водопроводната мрежа в село Енина и в град Шипка, посочва още кметът. Тя изразява очакването си за отговорно предложение за съвместна работа между държавната и местна власт с цел разрешаване на тези проблеми. 
Ралица Стефанова/БТА