община Казанлък
община Казанлък / netinfo
Близо 5 хиляди лева под формата на коледни подаръци и коледна украса получиха 12 сираци и изоставени деца от защитено жилище в Казанлък и 29 деца и младежи на възраст от 14 до 19 години от дом „Мария Терезия“ в Стара Загора от две казанлъчанки. 

Дарението направиха две приятелки, които животът е разделил преди повече от 20 години на близо 12 хиляди километра една от друга, но които намират сърце една за друга и за ощетени от живота и съдбата деца.

Това са казанлъшката Царица Роза от 1994 година Надежда Цветкова, която повече от дведесетилетия живее в Чикаго –САЩ и нейната приятелка Елеонра Цветкова-Мерт, в организираната от тях кампания „Предай нататък! Коледна магия“.
 
Част от средствата, вложени в кампанията са пари, които Надежда получава от свои приятели зад Океана за поредния си рожден ден, друга част набира благотворително от продажбата на изработени от нея картички и сувенири, които продава на българи в Чикаго и които настояват тези пари да вложи в кауза за изоставени деца.

Друга част от средствата двете млади жени набират от съпричастни на кампанията им казанлъчани, които купуват от техните сувенири, влагат и лични средства. Така в продължение на близо 2 месеца двете приятелки влагат сърце, лично време, пари и ангажират с каузата много свои приятели в името на коледна радост и магия за деца, ощетени от съдбата.

С набраната обща сума за дарителство Надежда и Ели закупуват коледни елхи и коледни украси за децата от двата дома, осигурават специален поадрък за всяко едон дете или младеж, съобразно техните желания и нужди и подаряват  специален арт триптих- с календар, нещо за спомен и снимка на всяко дете, личен дар от казанлъшката Царица Роза 1994 година .
 

царица
netinfo


Ще нося тази емоция в сърцето си и ще разказвам за нея на българите в Чикаго, сподели ден преди да отлети за Америка казанлъшката Царица.За Голямата страна тя отнесе и благодарствено писмо от директора на Дом „Мария Трзия“ Латинка Петрова, с ръчно изработена панделка от децата. Надя е категорична: за следващата Коледа ще е отново тук, където ще продължи кампанията и ще я надгражда.

С още повече съмишленици. Заедно с Ели. Нещо повече. Съвсем скоро тя очаква поне 200 ръчно изработени мартеници от децата в „Мария Терезия“ и от тези в Казанлък, които да превърне в поредна задокеанска благотворителна кауза.С набраните средства от продажбата на българския червено-бял символ и с нейни лични средства да подари лятна почивка за децата от дома.

Амбициите й стигат още по-далеч: заедно със сръчните деца от казанлъшките защитени жилища да създаде специално тяхно арт пространство за създаването на магазинче за изработените от тях красиви сувенири. Вече имат и име за магазинчето-„Истински“.

С набраните средства от продажбите в него  Надя и съмишлениците й се надяват да подпомагат децата и младежите преди големия им житейски старт. И да им вдъхват кураж и вяра в собствените способности и умения.
 
Великите неща са малки. Предай нататък!, бе посланието на 2017, което остави на своите съграждани една от 50-те казанлъшки царици. Надежда. Цветкова. От Казанлък- Чикаго.