Казанлък избира 46-ата си Царица Роза
Казанлък избира 46-ата си Царица Роза / община Казанлък

На 9 май от 19.00 часа в ДК „Арсенал" стартира 111-ият Празник на розата в Казанлък с едно от най-вълнуващите и дългоочаквани събития - конкурса спектакъл за избор на Царица Роза и нейното коронясване. Кандидатки за короната тази година са 20 момичета, всичките абитуриентки.

Водещ на церемонията ще бъде актьорът Калин Сърменов.

Журито е председателствано от проф. Генчо Начев, известен кардиохирург, директор на болница "Св. Екатерина" и Почетен гражданин на Казанлък. В състава на журито са още посланикът на Япония в България Н.Пр. Такаши Коидзуми, арх. Стефан Стайнов, Почетен гражданин на Казанлък, син на композитора акад. Петко Стайнов, както и други известни личности, свързани с града на розите. За доброто настроение на публиката ще допринесат изпълненията на Ана-Мария, Теодора и Богомил от Х-фактор, на фолклорен ансамбъл „Арсенал" и танцовите двойки от „Киара-Н".

Празникът на розата възниква в Казанлък през 1903 г. като празник на красотата и милосърдието и вече 111 години се провежда в знак на почит към уникалната българска маслодайна роза и розопроизводителите. От 1968 година без прекъсване пък се избира най-красивото момиче, което да носи короната на царицата на цветята.