книгата на академик Антон Дончев
книгата на академик Антон Дончев / община Казанлък
В празник на безграничния български дух се превърна представянето на 5-то издание на книгата на академик Антон Дончев „Сказание за времето на Самуила“. Срещата – разговор с големия български писател, във вторник вечер в Дом на културата „Арсенал“, уважи кметът на община Казанлък, наред с ръководители на културни институти в града, деятели на културата и почитатели на неговото творчество.

книгата на академик Антон Дончев
община Казанлък

 
За едно от най-вълнуващите четива за съвременните потомци на Самуил, чието първо издание излиза през 1961г., говори литературният критик проф. Валери Стефанов, професор по история на българската литература, директор на издателство „Свети Климент Охридски“. Той отличи историческата яркост на сблъсъка между България и Византия в края на десети век, надхвърлил мащабите на човешките битки и довел до епохален развой на събитията за световната летопис.

книгата на академик Антон Дончев
община Казанлък


Галина Стоянова благодари лично от свое име и от името на своите съграждани за неповторимите срещи с творчеството на Антон Дончев в Казанлък и изказа силните си впечатления от предадената мъдрост, възможността да се почерпят толкова много сведения за българската история от разказаното в творбите на изтъкнатия български автор и възпитанието в родолюбие, което завещава на поколения българи. Тя подари на академик Дончев един от най-ярките символи на Долината на тракийските царе – реплика на главата на последния голям владетел на Одриското царство Севт Трети и отправи сърдечна покана той отново да гостува в Града на розите.

книгата на академик Антон Дончев
община Казанлък


Срещата с академик Антон Дончев с публиката в Казанлък е една от първите, след като той навърши достолепните 89 години на 14-и септември.