Канят Пламен Карталов на премиера в Стара Загора
Канят Пламен Карталов на премиера в Стара Загора / Държавна опера-Стара Загора

Директорът на националната опера и балет Пламен Карталов е поканен да присъства на премиерата на комичната опера „Крал за един ден" на Джузепе Верди. Първото представяне на произведението на българска сцена ще се състои на 23 януари в Държавна опера-Стара Загора.

„Разговарях с директора на Националната опера, тъй като той прояви сериозен интерес към това, което правим. Поканих го да присъства в залата и да види. Поканени са и директорът на Музикалния театър и на НДК", обясни директорът на Операта Петко Бонев, който е режисьор на спектакъла.

Музикалното ръководство е на Стефан Линев, диригент е Здравко Лазаров, хореография - Алида Бонева. Оригиналната сценография е на Борис Стойнов, а атрактивните костюми са проект на Цветанка Петкова-Стойнова, хормайстор-Младен Станев, концертмайстор-Паулина Колева.

„Верди има две комични опери - тази и „Фалстарт". Спрях се на „Крал за един ден по няколко причини. Първо, защото от както се занимавам с режисура обичам да рискувам, търся неизвестни заглавия, провокация за публиката, трудното и мъчното. И второ, защото правим това, което желае публиката - великолепна музика, великолепни мелодии, изобщо вътре има всичко", обясни избора си Петко Бонев.