Как да се предпазим от кражби по празниците?
Как да се предпазим от кражби по празниците? / Dariknews.,архив

Коледните и Новогодишни празници увеличават риска от домови и джебчийски кражби. Затова е необходимо да предприемем серия от превантивни мерки, които ни предлагат от полицията.

Как да предпазим дома си от кражба?

Кражбите от частните домове се извършват предимно през светлата част на денонощието, в почивните дни и през празниците, когато собствениците отсъстват за продължителен период от дома. Неопитните крадци предпочитат жилища и не добре укрепени врати. Обект на кражба са и апартаментите, в които се съхранява значително количество материални ценности, въпреки че входните им врати са добре укрепени. Обикновено се предшестват от информация за наличието на пари и други ценни вещи в апартамента, както и предварителна подготовка на средствата за преодоляване на вратата.

Препоръки за обезопасяване на вашето жилище

Започнете с входната врата. Ангажирайте съседите от етажната собственост за осигуряване на надеждна врата за входа и надлежното й заключване.

Безсмислено е да монтирате метална врата или решетка върху стандартните дървени каси, тъй като тя може да бъде извадена от касата много лесно.

Най - надеждното средство в наши дни е охраната със СОТ (СОД). Включвайте я за охрана, дори когато сте си вкъщи.

Купете си предпазна верига. Не отваряйте вратата при позвъняване, преди да сте поставили веригата в ограничителния улей. Предупредете за това децата и възрастните хора в дома Ви. Монтирайте на вратата широкоъгълна шпионка.

Укрепете прозорците на вратите и балконите си. Не ги оставяйте отворени, когато сте извън дома. Ако живеете на нисък етаж, остъклете терасата или поставете метални решетки.

Заключвайте дома си, дори когато сте вкъщи. Изваждайте ключа от касовата брава когато сте си вкъщи, защото отвън може да бъде превъртян със специално устройство.

Съхранявайте внимателно парите и ценните предмети. Не дръжте у дома големи суми, пари, валута и ценности. Ползвайте дебитна карта. Не оставяйте резервни ключове на видно място в дома си. Ако изчезнат веднага сменете ключалките. Особено бдително пазете документите си за собственост и документите си за самоличност. Пазете също фактурите и гаранционните карти на скъпата аудио и домакинска техника.
Ако Ви предстои пътуване, почивка или командировка за няколко дни, не съобщавайте това на много хора. Предупредете и децата си да не правят това. Помолете доверен съсед или роднина да наглежда жилището Ви. Ако им имате пълно доверие дайте им ключ за дома, за да могат да влизат в него. Добре е периодично да включват осветлението, да вдигат щорите, да прибират пощата - така евентуалните крадци няма да разберат, че отсъствате от дома.

Какво да направите ако заварите жилището си разбито?

Не влизайте в жилището си, тъй като е възможно крадецът да е още вътре, а заварен на местопроизшествието може да прояви агресивност. Позвънете на тел. 112, за да съобщите за кражбата в полицията, като не оставяте без наблюдение входната врата на апартамента си.

След като вече сте влезли, НЕ ПИПАЙТЕ НИЩО! До идването на дежурния полицейски екип не позволявайте на никой да влиза в дома Ви, да пипа или размества нещо в него. Отидете в Районното полицейско управление и подайте сигнал за извършена от дома Ви кражба. Носете със себе си гаранционните карти на откраднатата техника. Посочете характерните и специфични особености на вещите (цвят, размери, ремонти, следи от удари, драскотини и др.)

Свидетел сте на извършена кражба:

Незабавно се обадете на тел. 112 и съобщете за случилото се. Не забравяйте, че това може да се случи и на вас. Полицията гарантира вашата сигурност и Ви благодари предварително за помощта и проявената гражданска активност.

Дебнат Ви джебчии!

При един от начините за извършване на джебчийски кражби извършителите са три, дори и повече лица, често сред тях има и непълнолетна, добре облечени са, чисти, сливат се с общата маса и често са от ромски произход. Най-честото място за извършване на този вид кражби е градският транспорт и пазарите. Докато пълнолетните лица шумят и създават суматоха, с което привличат внимание, малолетната отваря чантата и измъква портмонето, подава го на следващата, тя на другата, която бързо напуска мястото.

Друг начин е, когато вместо група, извършителят е по-често сам, разчита на невнимание или на навалицата в транспорта. За отвличане на вниманието се блъска във вас или моли да го упътите. Измежду тези извършители преобладават мъже.

Съветите

Когато пътувате в градски транспорт или сте на пазар дръжте чантата си закопчана, плътно до себе си, по възможност да я виждате и да обхващате дъното й с ръка.

Когато пазарувате в хипермаркет никога не оставайте чантата си или връхната дреха, в която има пари в количката с покупки.

Не дръжте големи суми пари, които привличат с вида си на пачка. Разделете ги на няколко места. Дръжте парите отделно от документите.

Когато усетите съмнително блъскане силно направете забележка, за да привлечете вниманието на гражданите около вас. Незабавно проверете наличието на портфейла и документите Ви.

При кражба, потърсете съдействие от другите граждани, за да ви окажат помощ при задържането на тези, в които се съмнявате. Незабавно сигнализирайте на телефон 112 за случилото се.

Ако все пак подобна кражба Ви се случи, незабавно потърсете помощ в най-близкото Районно управление „Полиция", където ще Ви бъде оказано съдействие и помощ.