Йовчев: Има злонамерени опити за дестабилизиране на банковата система
Йовчев: Има злонамерени опити за дестабилизиране на банковата система / Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Има установени опити, злонамерени, целенасочени да се дестабилизира банковата система и от вчера се провежда разследване в тази посока. Това каза пред журналисти в парламента вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев. Имало е атака и през интернет, и през мобилните телефони, като са разпращани sms-и, които да обезпокоят хората масово, включително и на случаен принцип. Целта е била да се разпространи слух, който да дестабилизира определена банка, добави вътрешният министър. От БНБ поясниха, че банката е Първа инвестиционна банка, а вътрешният министър, който е неин клиент, заяви категорично, че няма да тегли парите си.

"Образувана е проверка и вървим нататък, но няма нито идея, нито в момента някой е мислил и е планирал такива действия - нито ще влизат квестори в която и да било банка, нито ще влизат прокуратура или ДАНС в която и да било банка. Искам да ви кажа, че банката е стабилна, всички банки са стабилни към момента, нямат ликвидни проблеми. Както има достатъчно ресурси и инструменти в момента на държавата да въздейства върху всяка една злонамерена атака. Да, има злонамерена атака, това е тежко престъпление", каза вицепремиерът.

На въпрос какво означава злонамерена атака, той отговори: "Това означава, че тя е целенасочена, цели да създаде паника в населението и да предизвика в момента атака срещу банката, която да доведе до нейното дестабилизиране".

Вчера Йовчев е провел консултации и разговори както с представители на банката, така също с представители на БНБ, а тази сутрин с министъра на финансите, като включително е имало среща с главния прокурор и председателя на ДАНС, включително и при президента е имало среща.

"В резултат на тези разговори се затвърждава моето убеждение към момента, че банковата система е стабилна. Не само това, а тя е по-стабилна отколкото са повечето в Европейския съюз; че има достатъчно механизми и ресурси в момента и се демонстрира решителност да се действа в тази посока да се гарантира финансовата стабилност", каза вицепремиерът.

Той сподели, че е клиент на Първа инвестиционна банка и показа картата си. "Аз не съм си изтеглил парите и не възнамерявам да ги изтегля. Категорично го заявявам. Парите не са огромни средства, защото не разполагам с такива, но са съизмерими с моята заплата", коментира Цветлин Йовчев.