Избират в четвъртък управител на „Тролейбусни превози”
Избират в четвъртък управител на „Тролейбусни превози” / Dariknews.bg, архив

В четвъртък на последната сесия на Общинския съвет за това лято ще бъде избран новият управител на общинското дружество „Тролейбусни превози".

До финалната битка достигнаха двама от осемте подали документи кандидати - кандидатът на ГЕРБ за кмет на Николаево Кольо Чергеланов и бившият управител на Автобусни превози Светослав Маринов.

До избор на нов управител се стигна след като договорът на последния такъв Димитър Авджиев изтече в края на март. Месец по-рано - през февруари след близо половин час дебати на сесия бе прието предложението на председателя на Общинския съвет Емил Христов за провеждане на конкурс за управител на общинското дружество „Тролейбусни превози" и определяне на състава на комисия, която да го проведе.

„Предстои да започне работата по един от важните транспортни проекти, а ние с вас ще бъдем хората, които ще носим отговорността по неговата реализация, вземане на решения и управление през следващите две години", мотивира се тогава Христов.

Съветниците не подкрепиха предложението на ръководителя на групата на БСП и коалиция Илия Златев за тригодишно удължаване на договора на Авджиев.

В комисията по избора влязоха седем общински съветници. Документи подадоха осем кандидати: Тенчо Руканов, Кольо Чергеланов, Светослав Маринов, Христо Рачев от Павел баня, бившият шеф на ДАИ Жечо Жечев, бившият директор на Автобусни превози Валентин Вълчев, Красимир Николов и Стоян Манолов.

До началото на юли те трябваше да изготвят и представят програми за управление на дружеството. След това всеки от тях защити вижданията си, а комисията по избора класира на първите две места Маринов и Чергеланов.

Председателят на Общинския съвет Емил Христов призна, че е имало жалби както срещу състава на комисията, така и срещу двамата класирани за финала, кандидати. „Проверихме жалбите внимателно и сме убедени, че няма никакъв конфликт на интереси, каквито бяха обвиненията", обясни Емил Христов.