Популярната поговорка, че истината е във виното, ще бъде актуална през почивните дни в Стара Загора.
Градът ни е домакин на първия фестивал на виното и културното наследство „Августиада". Той беше открит пред сградата на историческия музей с ритул, проследяващ пътя на виното- от зарязването на лозите до приготвянето на напитката. На Античната улица над 30 винарни от България, Италия и Турция представят повече от 100 вида вина, които могат да бъдат дегустирани от специалисти и ценители.
Организаторите на „Августиада"-ТПП-Стара Загора и OINORAMA wine consulting & business solutions, са помислили и за кулинарните изкушения. Тях ги приготвят известни шеф-готвачи, а една от атракциите безспорно е превръщането на шара чрез течен азот в сорбе. Технологията е съвсем нова, а приготвянето е при минус 180 градуса. Как чрез криогенната технология се получава вкусно сорбе, може да чуете от шеф-готвача Тони Иванов в прикачения звуков файл.
Срещу вход от 5 лева старозагорци и гости на града ни могат да дегустират различни видове вина, да обменят опит с производителите, да закупят любимата си марка вино или сувенирна чаша с логото на фестивала.
Специалистите препоръчват дегустацията да започне от по-леките бели вина, да премине през розето, а за финал-червено вино.
И тъй като във виното е истината, ценители и любители на напитката чрез анкета ще определят своя фаворит. Най-предпочитаната марка вино ще бъде наградена на церемония утре от 16 часа в историческия музей.