Иманярски набези заплашват непроучен археологически обект
Иманярски набези заплашват непроучен археологически обект / netinfo
Иманярски набези заплашват непроучен археологически обект
46141
Иманярски набези заплашват непроучен археологически обект
  • Иманярски набези заплашват непроучен археологически обект

На съвсем достъпно ниво за археологически проучвания, в местността Чичек баир в близост до Стара Загора, има податки за съществуването на тракийска резиденция от 6 - 4 век пр. Хр. Касае се за обект, който не е проучван до момента. На повърхността се виждат множество запазени керамични предмети.

Оказва се обаче, че иманярите са по-добре информирани от археолозите и там вече има десетина изкопа. За създалата се сътуация съгнализира адвокат Георги Георгиев. Той е представител на сдружение „Археологистика", чиято цел е откриване, запазване и популяризиране на културно-историческо наследство в региона и страната.

Иманярски набези заплашват непроучен археологически обект
netinfo
Неизследваната находка се намира на около 40 - 50 минути от северната бензиностанция на Стара Загора по пътя за Казанлък. Непосредствената близост до града и леснодостъпният терен е добра предпоставка, мястото да се превърне в атрактивен туристически обект, коментира адвокат Георгиев.

За Дарик той съобщи, че вече са взети мерки от Областна управа - Стара Загора, за оглед на мястото и предприемане на мерки за опазването на находката от още иманярски набези.

Как се е стигнало до разкриването на находката, която е само на няколко километра от Стара Загора, чуйте в прикачение звуков файл.

За това място легандата разказва, че наблизо имало царски манастир. В подземна гробница бил положен самият княз Борис, а в подземието на крепостта било съкровището му.