гроздобер
гроздобер / netinfo
Министър Румен Порожанов изрази надежда, че това няма да се случи
Има всички предпоставки за увеличение цената на хляба, но министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов изрази надежда, че това няма да се случи. По темата  вече се провеждат срещи с представители на големите търговски вериги, които са регулатори на цената, предстои да се проведе и разговор с премиера Бойко Борисов.
 
Министърът отчете, че от старта на кампанията до сега цената на пшеницата бележи около 20-процента увеличение. „Когато това увеличение се пречупи през различните себестойности, има реални предпоставки за увеличение цената на хляба в рамките на производството му. Други предпоставки за това са частичното увеличение на цените на газта и електричеството. Аз, обаче се надявам да няма по-висока цена на хляба”, каза министърът.

гроздобер
netinfo


Румен Порожанов участва в гроздобер край чирпанското село Могилово, а по думите му, се очаква добра реколта от грозде.
 
„Кампанията по гроздобера вече стартира при цена между 60 и 80 стотинки. За разлика от миналата година имаше масиви, които пострадаха от градушки и наводнения. Въпреки това очакваме добра реколта, с добра захарност. Виненият сектор у нас е водещ, той е добре структуриран и очакваме неговото надграждане”, посочи министър Порожанов и информира, че по настояване на бранша, в новата програма за преструктуриране на лозопроизводството е включена мярката за съфинансиране на застрахователните премии.
 
За винопроизводството тази година у нас се очаква да бъдат прибрани около 160 хиляди тона грозде. Други 100 хиляди тона стандартно се използват за производство на ракия, между 10 и 20 хиляди тона са за износ, използва се грозде и за производство на оцет.
 

гроздобер
netinfo


Към 600 хиляди декара са лозята у нас, в Старозагорско те са 23 хиляди декара