обсъждане
обсъждане / netinfo
Необходим е регламент и защита за българската маслодайна роза, категоричен е кметът на Казанлък Галина Стоянова. На обществено обсъждане на проекта за Закон за маслодайната роза тя припомни, че по време на нейното управление е имало и „за“, и „против“ подобен закон, но във всички дебати, инициирани от Община Казанлък, участниците са били обединени, че трябва да има регламент и защита за маслодайната роза. Стоянова отбеляза специалното отношение в проектозакона на единствения по рода си на Балканите Институт по розата и неговия голям потенциал.

Главните цели на представения проектодокумент са контрол, за да гарантира качествени суровина и продукти, сертифициране на посадъчния материал за производството на качествен розов цвят, максимална прозрачност и проследяване по цялата верига-от производството на маслодайната роза до пазара на розови продукти, със защитено географско указание „Българско розово масло“.

На ролята на Института по розата в цялостния процес, освен като научно звено с голямо доверие, е посветена цяла глава в подготвяния документ, като частично са вменени задължения по контрола в бранша, което породи в мнозинството от участниците в обсъждането мнението, че Институтът не би могъл да изпълнява новите си ангажименти в сегашния си вид и със сегашния си ресурс и въпросът подлежи на допълнителни уточнения в бъдещи дискусии по темата.

Общото мнение на бранша по предлагания законопроект е, че той е пълноценен, професионално изработен и ще бъде приет.