Гласуват увеличението на такса смет в края на месеца
Гласуват увеличението на такса смет в края на месеца / DarikNews.bg, архив

От началото на следващата година да се увеличи такса смет. Това предложение ще бъде внесено на предстоящата сесия на Общински съвет Стара Загора от кмета Живко Тодоров.

Причина за вдигането на таксата са двойно по-високите отчисления, които общината трябва да заплаща на Министерството на околната среда и водите, тъй като все още няма изградено регионално депо за битови отпадъци. Увеличението на такса смет ще бъде минимално, увери кметът Тодоров. Той допълни, че няма откъде другаде да се вземат тези пари.

Общинските съветници от Съюз Стара Загора са против предвиденото увеличение и няма да го подкрепят, обясни пред Дарик Мария Динева.

„Завишението на такса битови отпадъци в някои от случаите е почти три пъти. Администрацията би могла да намери и други начини, за да покрие разходите. Не съм съгласна, че няма откъде да се вземат тези пари. Не смятам, че при почти 90 милиона бюджет, да товарим гражданите е единствения вариант", коментира Мария Динева.

Предложението за увеличение на такса смет ще бъде гласувано на предстоящата сесия на Общинския съвет, която ще се проведе на 31 октомври.