ГЕРБ за енергийната политика
ГЕРБ за енергийната политика / netinfo

Ядрената енергия ще играе важна роля в дългосрочните и устойчиви решения  на предизвикателствата пред българската енергетика. Чрез нея ще бъде осигурена по-малка енергийна зависимост на страната ни.

Това каза в Стара Загора евродепутатът от ГЕРБ Владимир Уручев.

Всичко се възвръща към ядрената енергия, защото само тя отговаря на съвременните изисквания и перидзивкателства, посочи Владимир Уручев. “Няма емисии, изключително сигурна е от гледна точка на доставки и осигуряване с гориво.Ядреният реактор се зарежда веднъж и може да се докара гориво в най-удобното време от климатична, че даже и от политическа гледна точка”.

Изграждане на нова ядрена централа в страната, която да предотврати възможния дефицит на електроенергия към средата на следващото десетилетие, е сред приоритетите в енергийната политика на ГЕРБ.

Нейните предизвикателства, сигурност, конкурентноспособност и устойчиво развитие са тема на кръгла маса, която се провежда в Стара Загора.

На форума присъства председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.Той посочи, че повишаването на енергийната ефективност, е с най-висок приоритет в енергийната политика на ГЕРБ .Сигурност на енергоснабдяването при намалена зависимост от външни доставки, конкурентноспособност  и ограничаване на негативните изменения върху климата и околната среда, са трите най-важни изисквания , на които трябва да отговаря родната енергетика, смятат от ГЕРБ. Партията поддържа целта за постигане на най-малко 16% дял на възобновяеми енергийни източници в крайното потребелние на енергия към 2020 година, предложена от ЕК за България.

“Необходимо е балансирано увеличаване на потреблението на природен газ.Трябва да се използват съществуващите връзки с Гърция, Турция и Румъния. Нямаме време до следващата газова криза да изграждаме големи проекти и проводи. В по-дългосрочен план трябва да се търси връзка на страната ни с газопровода Турция-Гърция-Италия, от който в случай на криза да поддържаме едно нормално газоснабдяване”, посочи евродепутатът от ГЕРБ Владимир Уручев.