Теодосий Теодосиев
Теодосий Теодосиев / dariknews.bg
Документалният филм за златния български учител по физика Теодосий Теодосиев „Формулата на Тео“ ще има своята премиера и в Европейския парламент. Това съобщи на Фейсбук страницата си режисьорът на лентата, казанлъчанинът Николай Василев.

Прожекцията на филма и срещата с автора и главния герой- учителят Теодосиий Теодосиев ще бъдат на 22 януари (сряда), в сградата на Европейския парламент от 18:30 ч. в зала JAN 6Q1.Поканата към твореца и учителя е по инициатива и лична покана на евродепутата Андрей Ковачев.

74- минутната лентата на режисьора Николай Василев разказва за последните 40 години, маркирани от присъствието на Теодосиев в живота на не един и двама талантливи и амбициозни ученици, пожънали успехи по цял свят, благодарение на усърдната работа и всеотдайност на учителя си.

Филмът обяснява това, което стана известно като “Формулата на Тео” - неговият личен метод за формиране на силов интелект.
”Формулата на Тео” не е изцяло възхвала на един единствен учител, а документално изследване на това, което прави даден човек не просто преподавател, а някой, който вдъхновява и предава ценности на младото поколение.

С филма си Василев се е опитал да обясни мисията, която трябва да стои зад всеки един учител, както и успехите на всеки един ученик, имал щастието да попадне в орбитата на всеотдаен ментор.

Премиерата на филма бе на 18 март миналата година в Дома на киното в София. Веднага след това лентата бе показана и в Казанлък. Оттогава до сега филмът бе показан в почти цялата страна. Прожекции имаше и в няколко големи европейски столици и градове.