/ Община Габрово
"Формулата на Тео" - няма как да не сте чували името на филма. И на неговия главен герой - учителят по физика Теодосий Теодосиев - човекът, подготвящ най-големите ни млади умове в областта в момента, обучил в школата си шампиони от световни олимпиади с общо над 100 медала.

Физикът Теодосий Теодосиев и филмът „Формулата на Тео” гостуват в Габрово

Ще видим и филма, и неговия герой в Габрово, в навечерието на Деня на будителите - 31 октомври, в зала "Възраждане". Ще чуем това, което имат да ни кажат и ще попитаме как изглежда светът през очите на един съвременен будител, съобщиха от Общината.

И понеже едно просто търсене в интернет с името на Тео отваря хиляди резултати, ще оставим проучването в ръцете на публиката, а ще споделим само една малка част от интервю на режисьора на филма - Николай Василев, който също ще гостува на прожекцията в Габрово:

"Свикнали сме да възприемаме будителите като абстрактни фигури, които ни гледат от снимките по стените. Днес живеем в една общност с такъв жив човек, който е съвсем обикновен, но е абсолютно различен. Един училищен звънец, който не престава да бие.

Не можем да си представим, че силата е вътре в нас и чака с нетърпение да се изяви под формата на някакъв подвиг – по-силно, по-далеч, по-нагоре от довчерашното можене. Тео обича да цитира една любима мисъл на Айнщайн, която пък е идея на Сократ, че „главата на ученика не е кофа, която трябва да бъде напълнена, а факла която трябва да бъде възпламенена от учителя“...

Община Габрово

"Формулата на Тео" не е една и тя не е написана до край. Той с всеки урок пише по един знак, в някого, някъде, където това ще даде плодовете си в бъдещето. И ние вече виждаме какво се случва с неговите възпитаници. Не само златните медали от олимпиадите, които са повече от на няколко европейски страни, взети заедно.

Медалите са сензацията, която обикновеното мислене може да възприеме, но те не са същественото. В десетки лаборатории и научни центрове, ако щете и в по-обикновените професии по света, има хора, формирани от Тео, които се занимават с проблеми от бъдещето.

„Формулата на Тео“ - премиера в Казанлък

“Теос” значи божествен - не го казвам в смисъл да превръщаме скромния Теодосий в нова икона, а за да помислим как да събудим в себе си този „Тео“, за да решим поне един ред от формулата на живота си."

В зала "Възраждане" ще бъде поставена кутия за дарения. Те ще подпомогнат пътуването на българските физици и техния учител в CAЩ и създаването на филм за обучението им там.