Експерти на РИОСВ на проверка на язовир „Копринка”
Експерти на РИОСВ на проверка на язовир „Копринка” / DarikNews.bg, архив

Експерти от РИОСВ-Стара Загора и Регионалната лаборатория в града направиха проверка на язовир „Копринка". Екипът на екоинспекцията посети мястото след подаден сигнал за замърсяване на водите на язовира при стената на ВЕЦ „Копринка".

Огледът на мястото показал оцветяване на водата в синьо-зелен цвят в плитките части на язовира. То е резултат от бурното развитие на водни микроорганизми. Явлението е известно като цъфтеж на водата" или еутрофикация.

На него се дължи и по-ниската концентрация на количеството разтворен кислород, измерена на място. Ниското съдържание на разтворен кислород е предпоставка за негативно влияние върху водните организми. Това явление е обичайно за края на лятото и не представлява опасност за здравето на населението, категорични са от РИОСВ.

От екоинспекцията не са установили наличие на мазни петна от разливи на нефтопродукти или други замърсители, както по брега, така и в огледалото на язовира.

Взети са водни проби за физико-химичен анализ от района на язовирната стена на ВЕЦ „Копринка". Резултатите от него ще бъдат оповестени своевременно.