Еколози искат проверка на религиозно училище
Еколози искат проверка на религиозно училище / netinfo
Прокуратурата да провери законосъобразността на възстановеното турско училище в джамията в село Манолово.

За това се настоява в изпратен на 5-ти август сигнал до районния прокур на Казанлък от гражданско сдружение “За чиста розова долина”.

В сигнала до Прокуратурата от сдружението се твърди, че от “пети август е възстановено турското училище в джамията на Манолово, в което се изучава Коранът на арабски език, учителите са от Саудитска Арабия и задължителното облекло при момичета е фереджето”.

В писмото до Прокуратурата се уточнява, че “същият начин на изучаване на Корана е забранен в Турция”.

Гражданско сдружение “За чиста Розова долина” е регистрирано в Старозагорския окръжен съд на 2-ри май тази година, с основна цел развиване на различни програми и инициативи за съхраняване на зеленото богаство на района.

Председател на сдружението е Крум Владев, някогашен лидер на СДС в Казанлък и настоящ областен координатор на БДС- Радикали.

Първата медийна проява на сдружението “За чиста Розова долина” бе през февруари, когато активисти на сдружението и жители на казанлъшкото село Ясеново огласиха пред медиите протестна подписка срещу неправомерното споредяятх изсичане на гори в непосредствеена близост до водоизточника на селото.

Името на сдружението нашумя през юни, когато в поредица различни акции активисти на “За чиста Розова долина” се обявиха срещу изсичането на горите от доставчици на дървесина, партньори на дървопреработващото предприятие “Габровница”.

Заедно с активисти на федерация “Зелени балкани” те настояха за затваряне на фабриката, както и за мораториум върху износа на дървесина.