Над 10 000 дела в Районен съд Стара Загора
Над 10 000 дела в Районен съд Стара Загора / DarikNews.bg, архив
36-годишен мъж получи ефективна присъда заради шофиране без съответното свидетелство за управление. Деянието е извършено в едногодишен срок от наказание по административен ред за същото престъпление.
 
Районен съд - Стара Загора е разгледал делото в седем съдебни заседания. След като е признат за виновен мъжът е с наложено наказание „лишаване от свобода” за срок от две години при първоначален „общ“ режим и „глоба“ в размер на 900  лева.
 
Съдът е постановил мъжът да изтърпи отделно и наложеното наказание по друго дело на Районен съд – Стара Загора в размер на три месеца „лишаване от свобода“ при първоначален „общ“ режим – отново за извършено престъпление по чл.343в,ал.2 вр.ал.1 от Наказателния кодекс.
 
В хода на образуваното досъдебно производство е установено, че на 1 октомври 2015 г., около 10 часа, в Стара Загора, по ул.”Хан Аспарух”, мъжът управлявал лек автомобил. Спрян е за проверка от  трима полицейски служители в Първо РУ на МВР – Стара Загора, които установили самоличността на водача, който обаче не представил шофьорска книжка. Полицаите извършили проверка в дежурната част на ОД на МВР – Стара Загора, при която било констатирано, че мъжът е неправоспособен водач и не притежавал свидетелство за управление на автомобил. Поради това те поискали съдействие от дежурната част и на мястото бил изпратен екип от сектор „Пътна полиция” от двама полицейски служители – младши автоконтрольори. Служителите на МВР съставили Акт за установяване на административно нарушение по чл.150 от Закона за движение по пътищата, който той подписал без възражения. По време на съдебните заседания мъжът  е твърдял, че друг е управлявал автомобила, но защитната му позиция не е била подкрепена от доказателства, което е довело до осъдителната присъда. 
 
Присъдата може да се обжалва и протестира пред Окръжен съд-Стара Загора в 15-дневен срок.