Стара Загора детска градина
Стара Загора детска градина / Община Стара Загора
Възстановяват работата на детските градини и ясли от 22 май, обяви здравният министър Кирил Ананиев на извънреден брифинг. Голяма част от заниманията трябва да се провеждат на открито.

Посещението няма да е задължително и няма да е обвързано със социалните помощи. Очаква се децата да бъдат сформирани в групи по 10, а ако се получи образуване на голяма група, ще се извършва реорганизация.

Ще има по-голям диапазон, в който да се взимат децата от детската градина, като те ще бъдат предавани на родителите на открито, ако не вали.

Децата с хронични заболявания също ще могат да се върнат в детските градини, но това е решение на родителите.

Първият ден ще се измерва температурата на детето с живачен термометър, а родителите ще подпишат декларация, с която заявяват, че са запознати с мерките, които трябва да се спазват и рисковете от присъствието на детето в заведението.

Ако се установи заразяване, ще се действа по същия начин, както с други заболявания като например варицелата, заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той добави, че не се притесняват за децата, а за персонала. За него се предвижда извадково тестване.

Министърът на образованието Красимир Вълчев допълни, че очакват предимно частните детски градини да отворят в петък, а общините да решат до 1 юни дали ще отварят детските градини.

Вълчев апелира родителите да не пускат децата на детска градина, ако живеят с възрастни хора или използват градски транспорт.

Кметовете на общини са задължени да организират процеса в детските заведения според спецификата на населените места и ще имат крайната дума по всички условия, които трябва да се осигурят, за да се гарантира живота и здравето на децата.

Предвижда се дезинфекция на детските площадки, дворните пространства и вътре в сградите.