Четири случая на антракс в страната
Четири случая на антракс в страната / DarikNews.bg, Невена Божкилова

Четири случая на антракс има регистрирани до момента в страната. Последният е от миналата седмица в ямболсоко село Стефан Караджово. Заразеният е 49-годишен овчар, който в момента е настанен за лечение в ямболската болница. Това съобщи Таньо Габаров от Ямбол, който присъства на срещата на ветеринарни лекари от пет области.

Срещата на ветеринарните лекари край Казанлък започна с молебен за здраве. Над 100 са участниците, които се обявиха срещу администрирането и липсата на свобода във ветеринарномедицинската дейност.

„Ние искаме да бъдем контролирани, а не администрирани, правоспособността на колегите да се обуславя от съсловната организация, а не от контролния орган, в лицето на държавната администрация", заяви председателят на БВС д-р Йордан Бойчев.

Ветериналните лекари от страната настояват за реформа, ясни правила, засилен контрол на разпространението на ветеринарномедицинските препарати, повече информация от държавата за разпространението на инфекциозните заболявания. Участниците в срещата определиха като анархия сегашното състояние на пазар за продажба на препарати.

Символичните протестни действия на ветеринарните лекари ще продължат до края на месеца. Ако исканията им не бъдат чути през септември те се заканиха да предприемат ефективни протести.