Бъди в час!
Бъди в час! / netinfo
От десет години насам на 1 декември отбелязваме Световния ден за борба със СПИН. През изминалата година 803-ма души са официално регистрираните лица, носители на вируса на ХИВ в България.

Действителността показва, че младите хора вече не са безразлични и неинформирани. Доказва го и мотото на тазгодишната кампанияа за борба срещу смъртоносното заболяване – Всеки ден е АНТИСПИН ден!

“Ние не сме безразлични и имаме информация за заболяването и начините за предпазване от него”, коментира в студиото на Дарик младият кмет Росица Тонева. Според нея е необходимо повече разговори в семейството, а в училище да се надрасне традиционната кампанийност около датата 1 декември.

Младежкият Общиннски съвет всяка година провежда иницативи свързани с Деня за борба със СПИН. ”Този предиобед ще раздаваме флаери по старозагорските улици, а довечера в Синидикалния дом ще представим анти СПИН концерт. Сценарият и постановката са изцяло наше дело. Работихме и репетирахме усърдно”, разказа Росица. Тя покани своите съученици и техните родители, защото „всички те ще наблюдават спектакъл, в който ще има и реалност и фантастика. Героите ни са трима – тийнейджър, Ангел и Дявол. Доброто и злото ще съпътстват момчето в неговото ежедневие. Финалът е позитивен, защото момчето няма да се поддаде на изкушенията на Дявола и ще се окаже ,че всичко е било … сън”.

За съжаление, мрачната статистика показва, че в действителност, а не на сън на всеки 10 секунди някой умира от СПИН, а на всеки шест и половина секунди един човек се заразява със СПИН!

Бъдете в час!