Близо 90 хиляди лева неустойки дължи градският превозвач
Близо 90 хиляди лева неустойки дължи градският превозвач / DarikNews.bg
Близо 90 хиляди лева неустойки дължи градският превозвач
53575
Близо 90 хиляди лева неустойки дължи градският превозвач
Близо 90 хиляди лева неустойки дължи градският превозвач
  • Близо 90 хиляди лева неустойки дължи градският превозвач
  • Близо 90 хиляди лева неустойки дължи градският превозвач

Заради неизпълнени курсове по маршрутните разписания от общинската, областната и републиканската пътна мрежа, Община Стара Загора санкционира „Автобусни превози" с 89 600 лева. Превозвачът е получил покана да изплати сумата до 23 май. В случай, че това не се изпълни "договорът се прекратява по Ваша вина, считано от 23 май", е записано в писмото. 25 хиляди лева от средствата са гаранцията на дружеството за добро изпълнение на договорните отношения. Търсените пари са за месец февруари и по данни на общината превозвачът не е изпълнил 136 курса от общинската, 603 от областната и 351 курса от републиканската транспортни схеми.

„По-голямат част от посочените спрени курсове не се изпълняват още от 2009 година със съгласие на предишната кметска управа. Дружеството ни беше уведомено за това решение с удостоверение, което е подписано от зам.-кмета Белчо Белчев.
Надявам се от сегашната администрация да размислят върху предявената от тях претенция. Ако спрем да работим ще търсим по съдебен път решение на ситуацията", обясни управителят на „Автобусни превози" Ангел Делчев.
Неговият коментар чуйте в първия прикачен звуков файл.

Във фирмата има около 290 служители. По неофициална информация, към някои от тях са отправяни покани за работа от конкурентни превозвачески фирми, а от Юнион ивкони набират шофьори и контрольори.

Близо 90 хиляди лева неустойки дължи градският превозвач
netinfo

„Проверката, назначена от кмета Живко Тодоров, е на база множество оплаквания, че не се изпълняват курсове от транспортната схема. И днес, кметският наместник на Старозагорските минерални бани сигнализира, че няма автобус.
Изготвихме констативен протокол, в който настояваме Автобусни превози да изплатят неустойката. Мерките, които ще предприемем след празничните дни, ще бъдат от полза на гражданите, а на сесията кметът ще запознае и общинските съветници със създалата се ситуация. Ако се стигне до прекратяване на договора ще бъде обявен конкурс за нов превозвач", обясни ресорният зам.-кмет Йордан Николов. Той припомни, че общината изпълнява своите ангажименти и редовно се разплаща с превозвача. Мнението на Николов чуйте във втория прикачен звуков файл.

Договорът между Община Стара Загора и "Автобусни превози" е сключен през 2009 година за срок от 10 години.

Дневно „Автобусни превози" извършват 935 курса, обслужват 33 градски линии. Само за месец колите навъртат по 265 хил. км. извънградски курсове и по 205 хиляди км. в рамките на Стара Загора. От дружеството информират, че 80 автобуса вече имат GPS.